Nyt forbud mod markedsføring
af forbrugerkreditaftaler og spil

Den 1. juli 2020 blev § 11 b indsat i Markedsføringsloven. Bestemmelsen gør det forbudt at reklamere for forbrugslånsvirksomheder og kreditaftaler til forbrugere i forbindelse med markedsføring af spil eller spiludbydere.

I forbindelse med vedtagelsen af § 11 b udtalte Erhvervsministeriet, at markedsføring af forbrugerkreditaftaler og spil øger risikoen for, at forbrugere fristes til at indgå kreditaftaler uden at tænke over omkostninger og konsekvenser.

Det afgørende ved en vurdering af konkrete tilfælde bygger på, hvorvidt markedsføringen af de to produkter sker i forbindelse med hinanden. Forarbejderne til loven indeholder forskellige eksempler på, hvad man må og hvad man ikke må:

•Det vil fortsat være muligt for både en forbrugslånsvirksomhed og en spiludbyder at annoncere i samme avis eller klubblad. Det må dog ikke ske i f.eks. samme artikel i avisen eller klubbladet, på samme side eller to sider der kan læses samtidigt. 

•Forekommer annoncering af en spiludbyder på eksempelvis side 2 og annoncering på side 8 af en forbrugslånsvirksomhed i samme avis, er dette imidlertid lovligt, så længe der ikke linkes eller lignende mellem de to annoncer.

•Derudover vil det ikke anses som et brud på § 11 b, hvis eksempelvis en bank har logo, reklamer for forbrugerkreditaftaler eller lignende i forretningslokalets vindue, mens der på et rulleskilt ved et busstoppested tæt på vinduet reklameres for spil. En forbrugslånsvirksomhed må ligeledes markedsføre muligheden for at optage forbrugerkreditaftaler i tv forud for en fodboldkamp, selvom der er bannerreklamer for spil til fodboldkampen.

Den nye lovgivning har allerede fået konsekvenser for sportsbranchen. Det danske fodboldslandshold havde nemlig både et logo fra Arbejdernes Landsbank og Oddset fra Danske spil på deres træningsdragter. Derfor trak Arbejdernes Landsbank sig som sponsor efter en udtalelse fra Forbrugerombudsmanden.

Foto: Amanda Jones / Unsplash

Modtag flere nyheder som denne

Shopping Basket